امیر صالحی، قاری ممتاز قرآن گیلانی در گفت و گو با خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا) از گیلان، در خصوص شاخصه های فعالان قرآنی از منظر آیات قرآن و روایات معصومین(ع)، اظهار کرد: نمی توان تصور کرد که فردی همنشین با کلام الله مجید باشد ولی اثری از آیات را در رفتار، گفتار و خلق و خوی او نبینیم یعنی اثر و مؤثر را نمی توان از هم جدا دید.
وی با اشاره به اینکه بر تلاوت توأم با حزن، خضوع و خشوع در قرآن تأکید شده است، افزود: به این مطلب دقت کنیم که منظور تلاوت است نه قرائت و این به معنای نورانیت و تابیدن است و صرفا خواندن را شامل نمی شود، لذا رفتار باید به گونه ای باشد که باعث جذب شنونده و بیننده به آیات الهی قرآن شود.
قاری ممتاز گیلانی ادامه داد: در کنار این اصل مهم، دقت کنیم که در قرآن کریم تاکید زیادی بر تفکر، تدبر و عقل گرایی شده است؛ لذا لازم است که یک فعال قرآنی اهل مفهوم نیز باشد و تلاش کند این مفاهیم بلند را پس از فهم و درون سازی و سعی در عمل به آن ها، با هنر خود در جامعه گسترش دهد و تحقق این امر، کاری سخت اما شدنی است.
قرآن معجزه جاودان پیامبر اعظم(ص)
وی با اشاره به آسیب ها و راه حل های اجرایی حضور بیشتر جامعه قرآنی در عرصه های مختلف، تصریح کرد: قرآن معجزه جاودان پیامبر اعظم(ص) و همچنین برنامه سعادت در زندگی دنیا و آخرت است و از طرفی قرآن، محور وحدت و یکدلی است اما جامعه قرآنی و بخش های مختلف مدیریت اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی باید عملا به این یقین برسند که مشکلات ما از دوری از قرآن ناشی می شوند.
صالحی با بیان اینکه در کشور، متولی اصلی برنامه های قرآنی مشخص نیست، تأکید کرد: اگرچه نهادها و سازمان های مختلف در این عرصه زحمات بسیاری می کشند اما بهتر است تمام امور دارای یک متولی و مدیریت باشد تا بتوانیم از این پس، با استفاده از حداکثر پتانسیل ها در بحث های برنامه ریزی و اجرایی کشور اعم از امور فرهنگی، اقتصادی و سیاسی شاهد حضور پررنگ تر جامعه قرآنی باشیم.
قاری ممتاز قرآن گیلانی در خصوص شاخص های جامعه قرآنی با بصیرت و هدایتگر، گفت: قرآن کریم، نور و روشنایی، عامل هدایت و جداکننده بین حق و باطل است و همواره به عنوان بشارت و انذار و سراسر درس و تاکید بر پندآموزی از سرگذشت اقوام و تفکر در آیات الهی است.
وی ادامه داد: قرآن بدون وجود و حضور انسان کامل که مفسر و عینیت بخش کلام الهی است، نمیتواند ما را به سرمنزل مقصود برساند؛ لذا می بینیم پس از پیامبر(ص) در اثر جدا کردن و جدا دانستن دو امانت جاودان ایشان یعنی قرآن و اهلبیت(ع) چه بی عدالتی ها و کج فهمی ها و انحرافاتی به وجود آمد و باعث شد که تا به امروز وضع جامعه مسلمانان در سراسر دنیا اینگونه باشد.
صالحی افزود: از ابتدا باید قرآن را در کنار امام معصوم(ع) در نظر می گرفتند؛ امروز که عصر غیبت امام حاضر و ناظر و زعامت ولی فقیه جامع الشرایط حضرت آیت الله العظمی امام خامنه ای است، باید این فهم را با قاطعیت و اهمیت صدچندان پیگیری نمود تا دچار انحراف نشویم.
لزوم تفکر و تدبر در آیات قرآن
این فعال قرآنی ابراز کرد: یقینا برای عدم انحراف، تفکر و تدبر در آیات قرآن و توجه کامل به رهنمودها و منویات معظمله، بهترین راه حل است لذا یک جامعه قرآنی پویا و با بصیرت خود را به عنوان سربازان جبهه فرهنگی ولایت فقیه قلمداد کرده و گوش به فرمان ایشان می دهند.
وی در خصوص نقط ضعف و قوت فعالان قرآنی عنوان کرد: قرآن کریم با گستردگی زیاد، خوان نعمت هایش می تواند موجب وحدت و انسجام جامعه قرآنی باشد، یعنی این قشر از جامعه که بیشتر با قرآن سروکار دارند، عامل و محوری دارند که حول آن به وحدت و همدلی برسند.
قاری ممتاز قرآن گیلانی گفت: جنبه های معنوی، کلامی، بصری و هنری قرآن آنقدر زیاد است که می تواند افراد زیادی را به عنوان فعال قرآنی در رده های سنی متفاوت و در جنسیت های مختلف در قالب جامعه قرآنی گردهم آورد.
صالحی متذکر شد: افرادی که در این فضا وارد می شوند و یا فرزندان خود را وارد می کنند از بسیاری از آفات و تهاجمات فرهنگی مصون می مانند که این امر به دلیل محوریت قرآن و اهل بیت(ع) و در عصر غیبت، زندگی در جامعهای ولایی است.
وی خاطرنشان کرد: متاسفانه برخی از خانواده ها برای کلاسهای مختلف درسی و غیر درسی هزینه می کنند اما به یادگیری قرآن توسط فرزندان خود بی توجهند و نمی دانند که یادگیری قرآن، صرفا آموزش اصول خواندن قرآن نیست بلکه فرزندان را از لحاظ اخلاقی و رفتاری و قرار گرفتن در مسیر صحیح زندگی بیمه می کند.
یادآوری می شود، امیر صالحی، قاری ممتاز قرآن گیلانی حائز رتبه نخست در مسابقات حوزه و دانشگاه در سالهای 75 و 76، رتبه اول مسابقات قرائت بسیج در سال های متعدد، رتبه اول مسابقات استانی اوقاف و امور خیریه در سال 90 و حضور در چندین دوره از مسابقات کشوری اوقاف و امور خیریه است.